27/06/2023 από Μαρία Ρισβάνη 0 Σχόλια
Ο φαύλος κύκλος του άγχους
Πριν ξεκινήσουμε εξηγώντας το φαύλο κύκλο του άγχους είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίσουμε τρία συναισθήματα τα οποία πολλές φορές θα συγχέουμε. Αυτά είναι ο φόβος, το άγχος και ανησυχία. Ο φόβος προκύπτει από μία άμεση και υπαρκτή απειλή, υπήρχε στον άνθρωπο από πάντα ως ένστικτο επιβίωσης που σε προετοιμάζει να αναλάβεις δράση, για παράδειγμα αν έχει ξεσπάσει μία φωτιά και έρχεται κατά πάνω σου, τότε θα πρέπει να λειτουργήσεις γρήγορα εκείνη τη στιγμή. Άρα σε αυτή την περίπτωση ο φόβος είναι κάτι το βοηθητικό.
Στη συνέχεια είναι η ανησυχία και το άγχος, τα οποία τα νιώθουμε κυρίως όταν υπάρχει μία μελλοντική απειλή, η οποία δεν είναι άμεση και πολλές φορές είναι και ανύπαρκτη, όταν παραδείγματος χάρη μπορεί να πιστεύει κάποιος ότι θα απολυθεί από τη δουλειά του χωρίς να έχει κάποιες συγκεκριμένες ενδείξεις. Ο φόβος, η ανησυχία και το άγχος λοιπόν είναι φυσιολογικές ανθρώπινες λειτουργίες, οι οποίες πολλές φορές μας κινητοποιούν να δράσουμε δημιουργικά και προστατευτικά, ενώ κάποιες άλλες συμβαίνουν χωρίς πραγματική απειλή (κυρίως το άγχος και ανησυχία) και τότε είναι που το άτομο μπορεί να εγκλωβιστεί σε αρνητικές σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές που εν τέλει διαιωνίζονται.
Πώς λειτουργεί λοιπόν το άγχος;
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το άγχος σε κάθε άνθρωπο μπορεί να εκφράζεται με πολύ διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, υπάρχει ένας φαύλος κύκλος που αποτελεί έναν γενικό κανόνα. Ένας φαύλος κύκλος ξεκινά και τελειώνει στη δυσλειτουργική σκέψη. Πυροδοτείται λοιπόν από τις αρνητικές σκέψεις και προβλέψεις που κάνουμε για το πώς θα εξελιχθεί μία κατάσταση, σκεφτόμαστε αρνητικά και καταστροφικά σενάρια που φοβόμαστε ότι μπορεί να συμβούν στο μέλλον, οι σκέψεις αυτές στο μεγαλύτερο βαθμό είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αλλά με τις να σκεφτόμαστε συνεχώς τους δίνουμε μεγαλύτερη σημασία και έτσι παγιδευόμαστε σε αυτές και όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση και τη μη διαχείριση του άγχους. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας που συνήθως συμβαίνει ασυνείδητα και αυτοματοποιημένα, υιοθετούμε κάποιες συμπεριφορές ασφαλείας, αυτές οι συμπεριφορές είναι η αποφυγή, η υπερβολική ανάγκη για έλεγχο, η αναβλητικότητα και η υπερβολική προετοιμασία. Με την υιοθέτηση αυτών των συμπεριφορών δε δίνουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να διαψεύσει την αρχική αρνητική πεποίθηση και με αυτόν τον τρόπο επιστρέφουμε πάλι στην πρώτη σκέψη μας που πυροδότησε το άγχος μας.
Σχόλια